Dorp

Beschrijving

Onderdeel van de vroegere heerweg naar Gent die zich in het centrum van Wachtebeke afsplitst van de heerweg Brugge-Antwerpen. De straat eindigt op een min of meer rechthoekig plein met in de zuidwesthoek tegenover de Kerkstraat de parochiekerk Sint-Catharina. Begin van de straat met nog enkele vrijstaande boerenhuizen in omhaagde tuinen, onder meer nummer 13 en 19, laatst genoemde met jaarankers 1880 op de zijpuntgevels. Overwegende rijbebouwing met één of twee bouwlagen uit de 19de en de 20ste eeuw met enkele behouden oude kernen, onder meer zichtbaar in aandak van nummer 56. Voorheen met talrijke herbergen, met veelal aangepaste parementen en winkelpuien, onder meer nummer 77, zogenaamd "'t Klompken" met behouden hardstenen deuromlijsting op neuten onder rechte waterlijst, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Nummer 79 uit het vierde kwart van de 19de eeuw met aangepast parement en een arduinen deuromlijsting met pilastervormige rechtstanden en waterlijst.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke