Schoolstraat

Beschrijving

Vroeger Molen- of Meulestraat geheten naar de verdwenen houten korenwindmolen van de Gentse Sint-Baafsabdij (gelegen aan de westelijke straatkant ter hoogte van het driehoekig pleintje bij aanvang van Kapelleken). Van de molen was reeds sprake in een pachtcontract van 1231 (gesloopt in 1917). Schoolstraatontstaan als toegangsweg vanaf de steenweg Gent-Antwerpen naar het thans verdwenen Oude hof (aan het westeind van de huidige Oudhoflaan), een hoeve van Sint-Baafsabdij voor het eerst vermeld in 1210.

• GYSSELING, M., De naam Lochristi, in Heemkundig Nieuws, XIII, 3/4, 1985, p. 5-6.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1961, Tweede Band, Gent, 1962, p. 112.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke