Geografisch thema

Molenstraat

ID
3771
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3771

Beschrijving

Straatnaam minstens opklimmend tot 1450 en ontleend aan de houten windmolen die eertijds bezit was van de Gentse Sint-Pietersabdij. De houten staakmolen die in het begin van de straat nabij Moleneinde stond en ook als Buylkensmolen bekend was werd in 1914 gesloopt. In de straat staan vier pijlerkapellen die deel uitmaken van de ommegang van de Rozenkrans opgericht in 1889 (zie Beeweg); het betreft het tiende, elfde, twaalfde en dertiende mysterie van de ommegang respectievelijk voorstellende "De kruisiging" (aan nummer 41 met inscriptie "Geschonken door eene naamlooze weldoenster") "De verrijzenis van Jezus" (aan nummer 30), "De hemelvaart van Jezus" (aan nummer 22 met inscriptie "Geschonken door juf Sophia Bauwens") en "De nederdaling van de H. Geest" (aan nummer 9 met inscriptie "Geschonken ter nagedachtenis van Mr Ed. Vermeirsch").

Aan de westelijke straatzijde: toegang naar het nieuw aangelegde kerkhof (1975).

  • PUIMEGE G., De straten van Zaffelare. Van bos Meentocht tot geordend stratennet, , Lochristi, 1986, P. 24-26.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenwoning

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Zaffelare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/3771 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.