Kluizendorpstraat

Beschrijving

Zuidwest-noordoost-lopende straat vanaf de grens met Evergem (Wippelgem), richting Ertvelde; bestraat in 1835-45. Volgt aan de westzijde de Bruggravenstroom: in 1251 vermeld als Schipgracht stromend van Gent naar de burggraverij in Ertvelde, in het derde kwart van de 19de eeuw in Kluizen voorzien van vier bruggen en oever in de dorpskern afgebakend met arduinen paaltjes en ijzeren staven, later vernieuwd. De oostzijde omvatte voorheen twee molens (waaronder de oude abdijmolen van Kluizen, gesloopt in 1929), de kerk met erachter de zogenaamde Kluis (zie Eenaamse) en het gemeentehuis. Voorheen stond eveneens een vrijheidsboom naast de kerk, geplant in 1905 en gekapt in 1960. Thans voornamelijk bebouwd met meestal gemoderniseerde dorpswoningen.

Auteurs: Lanclus, Kathleen