Elslo

Beschrijving

Het "Kasteel te Elslo", later zogenaamd "Kasteel De Waele" naar de laatste eigenaar, gebouwd in 1886 in neo-Vlaamse-renaissancestijl door J. Speelman op de plaats van een ouder "huys van plaisance", is thans gesloopt.

De zogenaamde Kerkbrugmolen, gelegen op het einde van de straat, aan de Burggravenstroom en het kruispunt met de Burggravenlaan en de Kerkbruggestraat, werd reeds vermeld in de 14de eeuw. De houten windmolen werd een laatste maal heropgebouwd in 1585 en verdween definitief in 1926.

• DE Vos A., Graanwindmolens te Evergem, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek Nr. 11, 1960, p. 193-201.

Auteurs: Lanclus, Kathleen