Dorpsplein

Beschrijving

Eertijds met linden en kastanjebomen beplant plein, met kiosk (verwijderd in 1971) en een zogenaamde vrijheidsboom (kastanje geplant in 1827 en gekapt in 1959).

De zogenaamde "Sint-Christoffelput", een diepe steenput, in 1698 hersteld en gevuld circa 1795. In 1698 plaatste men eveneens een nieuw stenen beeld van Sint-Christoffel met Christus. In 1953 oprichting van een nieuwe Sint-Christoffelput naar ontwerp van V. Coolens en M. Witdoeck ten zuiden van de kerk.

Ten noordoosten van de kerk, naast het koor, Sint-Jozefkapel, volgens gevelsteen opgericht door pastoor A. Roosens in 1912. Neogotische bakstenen kapel met leien zadeldak. Voorpuntgevel met spitsboogdeur met reliëf in boogveld en erboven roosvenster. Onder de spitsboogvensters rechthoekige nissen met terracottareliëfs met de "VII smarten" en "VII vreugden".

Plaatsing van een oorlogsmonument voor beide wereldoorlogen met Heilig Hartbeeld van kunstatelier Bressers ten oosten van de kerk in 1928.

• DE VOS A., De Geschiedenis van Evergem in vogelvlucht Davidsfonds Evergem Jubileumboek 1927-1952, Evergem, 1952, p. 53, 75.
  • WOLFAERT G., Oude Prentbriefkaarten van Evergem, Evergem, 1982, p. 28.

Auteurs: Lanclus, Kathleen