Paviljoenstraat

Beschrijving

Tussen Ooststraat en Oratoriestraat. Toegang vanuit de Ooststraat via korfboogvormig overbouwde doorgang van het zogenaamd "Spaans Paviljoen". Geplaveid straatje met recht tracé dat in een rechte hoek afbuigt naar de Oratoriestraat. Goed perspectief op Belfort en op dakenspel van Sint-Walburgakerk. Vanaf overbouwde doorgang tot hoek: kleinschalige bebouwing uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw; lijstgevels omgebouwd tot garage. Westzijde: ten opzichte van de rooilijn vooruitspringend gebouwtje (garage) van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); oude 18de-eeuwse kern volgens bewaard linker aandak met muurvlechtingen.

Vanaf hoek tot Oratoriestraat: reeks typische arbeiderswoningen van circa 1900 op noordzijde (nummer 4-20). Enkelhuisjes van twee bouwlagen, twee traveeën en spiegelbeeldschema, onder zadeldak (pannen). Bakstenen lijstgevels op gecementeerde plint met uitzondering van een witbeschilderde lijstgevel (nummer 16). Rechthoekige muuropeningen, soms met rolluikkasten; aangepast bij nummer 10, 16. Uitzondering: diephuis met puntgevel voorzien van muurvlechtingen (nummer 2). Garages op zuidelijke straatzijde.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi