Houtmarkt

Beschrijving

Oudste vermelding van 1525. Voor de zuidelijke pleinzijde liep eertijds de in 1685-1709 gedempte Calonne- of Vuldergracht (huidige oost-west-as: Oude Beestenmarkt, Nieuwstraat, Appelmarkt, Houtmarkt). Gekende bebouwing vanaf de 16de eeuw, onder meer brouwerij zogenaamd "Sint-Aernout" op de plaats van het voormalig Sint-Jansgasthuis (nummer 15).

In zijn huidige vorm, gekasseid trechtervormig plein, ten westen overgaand in de Appelmarkt waarmee het een visuele eenheid vormt. Oude linde midden kruispunt van zuidoostelijke verbinding met Karel Coggelaan. Parkeerruimten in zijgedeelten. Vrij rustig karakter bevorderd door woonfunctie en school.

Pleinwanden met kwaliteitsvolle bebouwing uit 17de, 18de en 19de eeuw; vrij goed bewaarde lijstgevels van ongeveer gelijke hoogte illustreren de lokale architectuurevolutie. Nummer 5, 6, 13: laat-renaissancearchitectuur uit de eerste helft van de 17de eeuw voornamelijk gekenmerkt door verdiepte korf- en tudorboogomlijstingen van rechthoekige muuropeningen. Nummer 9-10: classicistische pilastergevel uit de tweede helft van de 18de eeuw. Zuidelijke pleinwand: brede laatrococo lijstgevel van voormalig Sint-Jansgasthuis van 1770 (nummer 15), tussen nieuwe schoolgebouwen (nummer 14). Voorts, bakstenen 19de-eeuwse (nummer 4, 11, 12) en lijstgevels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 11, 12 met behouden 19de-eeuws houtwerk voor rondboogvensters van bovenverdieping: kozijnvensters met radvormig bovenlicht; deels verdwenen roeden bij nummer 11.

Nieuwe bouw (1, 2, 3, 14) onder meer pilastergevel als variante op de lokale architectuur uit de tweede helft van de 18de eeuw; tevens blikvanger vanaf de Appelmarkt (nummer 3).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi