Dorpsstraat

Beschrijving

T-vormige verbinding tussen Westmolenstraat ten zuiden, en Kerkhoek en Sacramentstraat ten noorden. Vrij brede, geasfalteerde straat met versmalling ter hoogte van het ten opzichte van de rooilijn vooruitspringende nummer 27. Eenvoudige bebouwing: lijstgevels van één à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken, uit de 19de eeuw met soms recente gevelaanpassingen, en uit de 20ste eeuw. Nummer 23 ligt haaks op de straat en springt licht vooruit ten opzichte van de rooilijn. Vermoedelijk oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw voor nummer 20 volgens scherpe dakhelling. Nummer 30, burgerhuis gesigneerd architect Gaston Lejeune, Koksijde-Bad, in gevelsteen, en gedateerd 1913 in gevelcementering; eclectisch breedhuis vaag geïnspireerd op de stijl van de Normandische landhuizen, zie imitatievakwerk; verwijst naar soortgelijke kustarchitectuur en vormt als dusdanig een uitzondering in het dorpsbeeld.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi