Dan. De Haenelaan

Beschrijving

Noordwestelijk tracé van de onregelmatige zeshoek van de voormalige middeleeuwse stadsversterkingen; tussen de vroegere Westpoort op kruispunt met Oude Beestenmarkt, en de Pannestraat. Genoemd naar Daniël De Haene, burgemeester van Veurne vanaf 1885 tot 1912.

Straat met gebogen tracé en gekasseide zijstroken; behoort tot de verkeersring rondom de oude stadskern.

Westelijke straatzijde. Accacia's op voetpad, en 20ste-eeuwse bebouwing van twee à drie bouwlagen, vrij vaak met neo-stijlkenmerken. Voorts, enkele voorbeelden van modernistische baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect A. Vandenabeele van circa 1935; gesigneerd bij nummers 36, 38. Plastisch behandelde gevels met verticaal of horizontaal doorgetrokken erkers (nummers 36, 38, 56).

Oostelijke straatzijde; voornamelijk neutrale 20ste-eeuwse bebouwing en ten opzichte van rooilijn inspringende, deels begroende tuinmuren soms opengewerkt met garagepoorten. Links van nummer 11, nog bewaard rijtje hoge kastanjebomen voor muur.

• Stadsarchief Veurne, nieuw archief, bundel 931-985, nummers 941, 942.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi