Calonnegracht

Beschrijving

Straat gelegen naast de Kapitalengracht of overblijfsel van de Vaubanvestingen ten zuidwesten van de stad; sluit ten westen aan bij de kanalen Veurne-Sint-Winoksbergen en Veurne-Duinkerke. Straatbenaming verwijzend naar de in 1685-1709 gedempte Calomme-, Calonne- of Vuldergracht, die de stad doorkruiste volgens de huidige oost-west-as van Houtmarkt, Appelmarkt, Nieuwstraat, Oude Beestenmarkt; verbond aldus Veurne enerzijds met Sint-Winoksbergen en Duinkerke door aansluiting bij vermelde westelijke kanalen, en anderzijds met Nieuwpoort door aansluiting bij het kanaal Veurne-Nieuwpoort ten oosten.

Straatbeeld voornamelijk bepaald door twee alleenstaande rijtjes van zuidelijk georiënteerde 19de-eeuwse arbeiderswoningen met achterliggende moestuin (nummer 2, 3 en nummer 5, 6, 7). Lage witgekalkte gebouwen van baksteen onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) dat aan straatzijde tot laag bij de grond reikt. Rechthoekige muuropeningen onder meer met houten bolkozijnen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi