Geografisch thema

Willem De Roolaan

ID
3643
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3643

Beschrijving

Genoemd naar Willem Deroo, burgemeester van Nieuwpoort van 1885 tot 1908. Ringlaan op het tracé van het zuidelijk gedeelte van de in 1861 ontmantelde vestingsmuur. Pas bebouwd na de eerste wereldoorlog en later, uitgezonderd de noordzijde met de binnen de muren gelegen historische gebouwen van de huidige heropgebouwde Onze-Lieve-Vrouwekerk (circa 1922) met beboomd grasveld, en de torenruïne van de voormalige Sint-Laurentiuskerk (vierde kwart van de 13de eeuw) in oostelijke laanbocht. Tengevolge de ontmanteling zien beide thans uit op de laan.

Boulevard afgezoomd met lage kastanjebomen, en voortuintjes onder meer laag ommuurde met ijzeren hek voor nummer 76-114 en nummer 73-77a. Concentratie van schoolgebouwen in het straatgedeelte tussen de kruispunten met Sint-Sebastiaanstraat en Arsenaalstraat: zuidelijk gedeelte van Sint-Bernarduscollege met deels op straat uitziende speelplaats (Marktplein nummer 5; Sint-Sebastiaanstraat nummer 2), lage zijvleugel van de Rijksbasisschool in neotraditionele stijl van 1922, met torentje op hoek bij Arsenaalstraat, Instituut Stella Maris met rechter voorgevel in neogotische stijl, uit het begin van de jaren 1920 (nummer 72-72a). Daartussen, de zogenaamd "Cardijnzaal" (nok loodrecht op straat) in neo-Vlaamserenaissancestijl met regionale inslag, van 1921 (nummer 69).

Voorts, overwegende bebouwing met eclectische burgerhuizen (twee bouwlagen) uit de jaren 1920, voornamelijk geïnspireerd op de regionale Vlaamse-renaissancestijl, zie typerende huizenrij ten zuiden van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (nummer 76-114). Naar het oostelijk laan-uiteinde toe, recentere en doorgaans minder opvallende bebouwing met burgerhuizen soms alleenstaand in tuin. Nummer 60, alleenstaande kleine woning geïnspireerd op de "cottagestijl" met typische dakvorm uit de jaren 1930.


Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Aan de gevel van de nummers 2 en 8 is een bronzen rechthoekige gedenkplaat met gebogen bovenzijde bevestigd. De platen herinneren respectievelijk aan twintig manschappen en aan de koks van de 'Compagnie Sapeurs-Potonniers', die hier hun schuilplaats hadden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De platen werd ingehuldigd op 1 september 1957.

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs : Marchand, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Davidsfondszaal

  • Omvat
    Eclectische gevelwand

  • Omvat
    Schoolcomplex Instituut Stella Maris

  • Omvat
    Sint-Laurentiustoren

  • Is deel van
    Nieuwpoort-Stad


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Willem De Roolaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/3643 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.