Kokstraat

Beschrijving

Eertijds ook zogenaamd "Chartreusestrate". Tesamen met Duinkerkestraat ten zuiden en Havenstraat ten noorden, eerste noord-zuid-as vanaf het westen van het stratenpatroon volgens schaakbordschema; tussen Duinkerkestraat en Langestraat. Geasfalteerde straat met gekasseide zijstroken en voetpaden. Recht tracé met licht helling naar het kruispunt met Ankerstraatje toe. Vanuit zuidelijke richting, perspectief op torenvormige hoekerker van Langestraat, nummer 139. Voornamelijk bebouwd met burger- en arbeidershuizen van één à twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het tweede kwart van de 20ste eeuw en later. Op oostelijke straatzijde naar kruispunt met Langestraat toe, zogenaamd "Jeugdclub Climax" met zestien traveeën brede bakstenen lijstgevel van één bouwlaag boven natuurstenen plint (nummer 18-18a).

Doorsnee-architectuur zonder verdere noemenswaardige schaalverbrekingen, zie nummer 8 met drie bouwlagen. Enkele accenten gevormd door houten erkers; bekroond met gietijzeren balkonleuning bij nummer 2, 4, 6.

Architecturaal interessanter zijn sommige eclectische gevels als varianten op de regionale Vlaamse-renaissance-architectuur, uit het begin van de jaren 1920; voornamelijk gekenmerkt door dakvensters met getrapt bovenstuk, inzwenkende belijning of tuitgevel. Nummer 21 hoort het meest uitgesproken tot laatst genoemde richting. Voorts, nummer 69 met lichte neorococo-inslag, naast de uitzonderlijk, vaag laat art-nouveau-getinte gevels van nummer 66, 68.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi