Kerkstraat

Beschrijving

Eertijds respectievelijk zogenaamd "Hangewaertstrate" (1487-1542), "Handwerckerstraete" (1526-1774) en "Rue Notre Dame" tijdens het Franse bewind. Maakt deel uit van de zigzaglijn die het middeleeuwse stratenplan in het zuidelijk stadsgedeelte kenmerkt en die respectievelijk van west naar oost gevormd wordt door Kerkstraat, Marktplein en Potterstraat.

Rechte straat met kruispunten van Hoogstraat - Onze-Lieve-Vrouwestraat en Kokstraat - Duinkerkestraat. Na de Tweede Wereldoorlog doorgetrokken in westelijke richting over de Koningin Astridlaan die het tracé van de voormalige vestingsmuur volgt.

Perspectief op westvleugel van Stadhuis (Marktplein nummer 7), Belfort (Marktplein nummer 6) en neogotische toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Laatst genoemde ligt op de zuidelijke straatzijde, tussen Onze-Lieve-Vrouwestraat en Marktplein, midden beboomd en omhaagd grasveld ter hoogte van het voormalig kerkhof.

Straatbeeld voorts gekenmerkt door eclectische wederopbouwarchitectuur voornamelijk geïnspireerd op de regionale Vlaamse-renaissancestijl, uit de jaren 1920 onder meer van 1922 volgens gevelstenen (nummers 3, 5). Volgens bouwaanvragen zijn nummers 19 en 27 naar ontwerp van architect A. Golenvaux (Nieuwpoort) respectievelijk van 1921 en 1922; nummer 27a naar ontwerp van architecten G. Hayois en J. Michel (Brussel) van 1921.

Burgerhuizen en winkelpanden van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen); pseudomansardedak bij nummer 2 en houten dakkapelletjes bij nummer 59. Afgeschuinde hoektravee met deur onder overstek, bekroond met torentje onder leien peerspits bij nummer 27a. Nummer 27: hoekportaaltje gevormd door opengewerkte hoektravee met twee korfbogen rustend op vierzijdig hoekzuiltje. Baksteenbouw overwegend op arduinen plint; soms verrijkt met sierankers (nummers 3, 9). Verspringende kroonlijsthoogte door hoger opgetrokken traveeën en risalieten met dakvenster voorzien van trap-, schoudergevel of in- en uitgezwenkte top, onder meer gevat tussen opgengewerkte borstwering met postamenten bij nummer 27. Enkele neogotische accenten van zogenaamde Brugse traveeën (nummers 7, 17, 27, 27a) onder meer met borstwering en boogvelden voorzien van overkragende korfboogjes (nummer 27) of baksteenvulling in vlechtwerkverband (nummer 27a). Doorgaans rechthoekige muuropeningen met boogvelden; drielobbig traceerwerk bij nummer 9. Nummer 5 met gewijzigde begane grond door nieuwe winkelpui. Nummer 21 met nieuwe bakstenen gevelbekleding. Nummers 23-25, in het oog springende nieuwe bouw door overkragende bovenverdieping met dakvenster onder puntgevel.

Recenter straatgedeelte tussen Koningin Astridlaan en Parklaan, gekenmerkt door nieuwe bouw onder meer villa's.

• Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummers 100, 207, 284.
  • LOPPENS K., Geschiedenis van Nieuwpoort, Koksijde 1953, p. 85.