Koninginnelaan

Beschrijving

Samen met Barkenlaan en kruispunt Nieuwpoortlaan-Koninginnelaan, deeluitmakend van verkaveling uit de jaren 1930, gekenmerkt door een aantal gebouwen (rijhuizen, hoek- tweegezinswoningen, appartementen, veelal met verhoogde begane grond tengevolge garage) in een "modernistische stijl"; laatst genoemde gekarakteriseerd door platte daken, afgeronde hoeken, doorlopende registers met raampartijen, aanwending van beton voor constructieve en decoratieve elementen, oculi, grote roedeverdeling. Picturaal effect tengevolge het gebruik van kleurrijke granito, sierbaksteen en tegels; gevelaflijning door middel van zwartgeglazuurde pannen. In tegenstelling tot de cottages zijn de meeste modernistische huizen gedateerd en, of gesigneerd. Zij dragen verder veelal een naam. Het merendeel van de hier opgetrokken gebouwen betreft ontwerpen van de architecten L. Legein (De Panne) en O. Vermeesch (De Panne). Enkel de meest typerende worden hier bij wijze van voorbeeld, besproken.

Naast modernistische gebouwen, aanwezigheid van cottages, zij het in mindere mate, onder meer Koninginnelaan nummer 8 en 13.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi