Veurnestraat

Beschrijving

Tussen Reningheersdijk en Franse grens via kruispunt met Houtemstraat, westzijde van de dorpskom, en het gehucht zogenaamd "Clachoire" op kruispunt met Lostraat; deels behouden kasseibestrating tussen dorpskom en vermeld gehucht; bochtig tracé. In nabijheid van dorpskom, westelijke straatzijde gekenmerkt door drie alleenstaande rijtjes arbeiders- en burgerhuizen van één a twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat), geknikt bij nummer 8, 9, 10, 11, 12, 17, 22, van circa 1900 (volgens muurankers in rechter zijgevel van nummer 11) - eerste helft van de 20ste eeuw. Enkele met voortuintje, voorzien van hek bij nummer 11. Kleine wegkapel met opschrift "O.-L.-Vrouw van Bijstand B.V.O.", tussen voormalige wagenmakerij met horizontale plankenbeschieting (zonder nummer) en het alleenstaande nummer 14 van 1877, zie jaarsteen. Voorts verspreide hoevebouw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi