Akkerstraat

Beschrijving

Vrij smalle straat met geknikt tracé, van de K. Wautersstraat tot het kruispunt met de Pastoor Boelstraat. Voornamelijk burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van twee bouwlagen en zadeldaken (nok parallel aan de straat) uit de tweede helft van de 19de eeuw (nummers 10, 18, 20-22, 41, 43, 58, 64, 89). Rechthoekige vensters, al dan niet in geriemde omlijsting met versierde sluitsteen. Sommige panden bezitten een rijkere versiering: nummers 10 met neoclassicistische deuromlijsting van arduin met ruit- en rozetmotief op de latei, nummers 20-22 met sierlijke houten winkelpuien, nummers 41 met versierde rolluikkasten op de begane grond. Op het einde van de straat, enkele oudere panden uit begin 19de eeuw van één bouwlaag (nummers 44, 70-74, 75-77). Nummer 75 met arduinen deuromlijsting met gegroefde rechtstanden, gestrekte tussendorpel met ruitmotief en centraal jaartal 1802 en waterlijst op trigliefconsoles. Voorts bebouwing met rijker uitgewerkte herenhuizen, afzonderlijk te bespreken.

Auteurs: Demey, Anthony