Plezantstraat

Beschrijving

Vroeger Molenstraat naar de zogenaamde "Driesmolen" op de hoek met de Dalstraat. Sinds de 17de eeuw Plezantstraat genoemd naar de verschillende zomerverblijven of "hoven van plaisance". Heden vrij heterogene bebouwing met doorsnee burgerhuizen, grotere herenhuizen en vroegere buitenverblijven naast recente nieuwbouw. Talrijke burgerhuizen met meestal twee bouwlagen en twee of drie traveeën onder zadeldak, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Oorspronkelijk bepleisterde parementen met eenvoudige rechthoekige omlijste vensters op lekdrempels of kordon, op de begane grond meestal verbouwd tot winkelpui (onder meer nummers 24, 26, 32, 27-33, 37-43, 52-54, 79-83). Het begin van de straat (nummers 1 tot 21) tot het complex van Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie werd eind 1977 volledig gesloopt ten behoeve van nieuwbouw.

Auteurs: Demey, Anthony