Mercatorstraat

Beschrijving

Rechte straat, getrokken met de aanleg van het stationskwartier in 1846 en genoemd naar de Vlaamse aardrijkskundige Gerard Mercator (Rupelmonde 1512-Duisburg 1594), grondlegger der moderne cartografie. Pas in 1901 werd het deel van de Truweelstraat tot de Antwerpse Steenweg doorgetrokken, hetgeen dan ook architectuur uit het begin van deze eeuw vertoont. Eerste deel met voornamelijk twee tot drie bouwlagen hoge burgerhuizen met aanvankelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw. Begane grond dikwijls omgevormd tot winkel (nummers 1, 2, 8-10, 38-44, 50, 61).

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony