Ankerstraat

Beschrijving

Van Houtbriel tot Truweelstraat. Oudste vermelding in 1219 bij de schenking door Gravin Joanna van Constantinopel van grond aan de eerste geestelijkheid ter plaatse (zie huidige dekenij in het centrum van de straat). Bebouwing slechts volop begonnen begin 17de eeuw (onpare nummers) en midden 17de eeuw (pare nummers). Benaming dateert van 1646 (brouwerij "Den Ancker" op de hoek met de huidige Zamanstraat) ter vervanging van de naam Lange Nieuwstraat (verwarring mogelijk met Korte Nieuwstraat aan de overzijde van de markt).

Gebogen straattracé met voornamelijk burgerhuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels uit het derde kwart van de 19de eeuw, opgesplitst in twee registers door tot moderne winkelpui gewijzigde begane gronden. Overwegend twee bouwlagen en twee tot vier traveeën onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen) (nummers 5, 7, 9,13, 15,17, 29, 32,34, 39, 53, 82, 84, 104, 105, 106, 121, 123, 139, 144, 146). Eenvoudige rechthoekige vensters met lekdrempels, soms doorlopend tot kordonband; sporadisch in geprofileerde omlijsting. Vermeldenswaard zijn voorts nummer 9 vermoedelijk iets ouder dan de andere panden, met centraal dakvenster met eenvoudig driehoekig fronton; nummers 29-29b met risalietvormende eerste travee met spiegelbogige geprofileerde poortomlijsting van arduin, in de tweede helft van de 18de eeuw te situeren; nummer 104 met kolossale pilasters op de penanten. Nummers 104, 106 en 123 thans ontpleisterd. Geringer aantal huizen van drie bouwlagen en drie tot vijf traveeën (nummers 2, 4, 11, 23, 27, 60, 88, 137, 143). Ook hierbij dezelfde eenvoudige uitvoering met rechthoekige vensters al of niet voorzien van een geriemde omlijsting en tot kordon doorgetrokken lekdrempels. Nummer 23 rijker uitgewerkt met versierde sluitstenen, borstweringen en geveleinde met gelede architraaf, fries met panelen en kroonlijst op tanden en consoles.

Auteurs: Demey, Anthony