Kerkstraat

Beschrijving

Hoofdstraat van het dorp, met nagenoeg rechtlijnig tracé waarlangs de belangrijkste gebouwen: zogenaamd "Hof Sanders", oud gemeentehuis, kerk. Basisbebouwing van kleine arbeidershuisjes uit de 19de eeuw van een, anderhalve of twee bouwlagen onder zadeldak (nummers 22, 25, 26, 74, 83, 107, 111, 113-115, 118, 123, 138, 150, 152) met voornamelijk rechthoekige deuren en vensters, al of niet beluikt. Voorts burgerhuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel waarvan de deur soms verrijkt is met een arduinen omlijsting. Beeldbepalend zijn de twee herenhuizen (nummers 81, 104-106) en vooral de hoogstammige bomen in hun tuin.

Auteurs: Demey, Anthony