Bergendriesstraat

Beschrijving

Ten noorden van het stadscentrum gelegen wijk doorsneden door de rijksweg 14 Rijsel-Tilburg (Bergendriesstraat), met haaks hierop ingeplante straten (Bloemisten-, Brouwerij-, Daknam-, Slagveld-, Tuinwijk-, Vredegerechtstraat en Groendreef) met voornamelijk aaneensluitende rijen arbeidershuizen. Hiertussen enkele industriële complexen onder meer een koffiebranderij (Bloemistenstraat nummer 2), een brouwerijcomplex (Brouwerijstraat), een weverij (Groendreef nummer 24) en een ijzergieterij (Vredegerechtstraat nummer 6), thans alle buiten gebruik. Merkbare evolutie in de bebouwing met arbeidershuisjes uit eind 19de eeuw, een tuinwijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw en straten met villa's en half open bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw (Dr. Vanneste-, Kraainem-, Van Duysestraat); Laatst genoemde aangelegd in het na de eerste wereldoorlog verkaveld bos van het zogenaamde "Kasteel Van Duyse" (Vredegerechtstraat nummer 1A).

Arbeidershuizen van slechts twee traveeën (uitzonderlijk drie in Slagveldstraat nummer 30-40) en anderhalve bouwlaag, met variërende hoogte van de bovenverdieping (mogelijk evolutie in tijd). Inzake type, komt zowel het spiegelbeeldschema (Bergendriesstraat nummer 44-50, 86-100, 122-132; Daknamstraat nummer 16-44; Brouwerijstraat nummer 62-80) als het repeterend schema voor (Bergendriesstraat nummer 74-84; Daknamstraat nummer 1-17, 21-59). De panden Slagveldstraat nummer 30-40 vormen een afzonderlijk type met dubbelhuisjes voorzien van een kleine voortuin, aansluitend bij het type in Bos- en Karrestraat. Het venster boven de deur is veelal blind gehouden (Bergendriesstraat nummer 122-132; Daknamstraat nummer 1-17; Slagveldstraat nummer 30-40). Vensters en deuren licht segmentbogig uitgewerkt behalve bij Daknamstraat nummer 16-28 waar een ijzeren I-balk als latei werd aangewend (eveneens voorkomend op de begane grond van Bergendriesstraat nummer 74-84, doch als latere wijziging). Sporadische versieringen door middel van soms uitgewerkte muurankers en baksteenfriezen.

Auteurs: Demey, Anthony