Victoriestraat

Beschrijving

Tamelijk rechtlijnige straat met sterk verbrokkeld gabarit wegens de grote schaalverschillen tussen de uiterst kleine arbeiderswoningen van één bouwlaag en de grotere burgerwoningen. Verscheidene kleine arbeiderswoningen achter de door de burgerhuizen quasi steeds gerespecteerde rooilijn, zodat op bepaalde plaatsen (zie nummers 44 en 48) een sterk getand profiel ontstaat. Grotere partijen van de zuidwestelijke straatwand bijna volledig ingenomen door achtergevels met aanbouwsels van Sint-Paulusplein. Nooit echt monumentale burgerhuizen uit de 19de eeuw tot begin 20ste eeuw. Clichématige aanwending van de rudimentaire ornamenten zoals vensteromlijstingen en kroonlijsten. Enige variatie door gebruik van geglazuurde materialen zoals bij nummer 24, 30, 32 en 34. In het noordoostelijk deel van de straat mondt een gedeeltelijk bewaard steegbeluik uit (vroeger Achterweg nummer 1-3) met huidige toegang op de straatbreedte.

Auteurs: Demey, Anthony