Veurestraat

Beschrijving

Straat parallel aan de Leie, van het dorpscentrum tot Leie-oever, de straat die verder de westelijke Leie-arm volgt tot de Goedingestraat. Aanvankelijk sporadisch bebouwd met enkele hoeven grenzend aan de Leie ondermeer nummer 24 met gedeeltelijk behouden oude schuur, omgebouwd tot landhuis, nummer 36 met behouden boerenhuisje van vier traveeën, één bouwlaag en zadeldak, uitgebreid met een twee bouwlagen hoog gedeelte met terras uitziend op de Leie; nummer 43 een heden verwaarloosde hoeve met losstaande bestanddelen, opklimmend tot de 18de eeuw; nummer 48A een boerenhuisje van circa 1870 en nummer 66 een 19de-eeuws boerenhuisje van het langgestrekte type.

De rechter straatzijde is heden grotendeels verkaveld en bebouwd met villa's (ondermeer nummer 12, uit begin 20ste eeuw), de linkerzijde blijft nog landbouwgrond.

Auteurs: Bogaert, Chris