Sint-Simonstraat

Beschrijving

Kort na de bouw van de parochiekerk Heilige Simon en Heilige Thaddeus afgelijnde straat (circa 1875) parallel met een oude kerkwegel (ten noorden), met uitzicht op de westgevel van voornoemde kerk. Naar het gelijknamige café op de hoek met het Gentbruggeplein vroeger Snoekstraat geheten. Aaneengesloten bebouwing met kleine burgerhuizen uit vierde kwart 19de eeuw van twee traveeën en twee bouwlagen met vrijwel doorlopende kroonlijstlijn. Deels behouden gevelbepleistering of -beraping met sober gehouden stucversiering; daarnaast ook eenvoudige bak- en natuurstenen lijstgevels naast vernieuwde parementen of totaal gewijzigde gevelordonnanties. Enkele huizen in baksteenbouw met neotraditionele inslag: nummer 4 met getrapt dakvenster boven een overstekend muurveld op rondboogfries, nummer 10-12 gedateerd 1892 door middel van muurankers, nummer 15 met getrapt dakvenster boven de middentravee, nummer 28 gedateerd 1899 door middel van muurankers op de gewitte gevel.

Auteurs: Verbeeck, Mieke