Sint-Rochusplein

Beschrijving

Driehoekig pleintje op het kruispunt van de Oude- en Hogeheerweg met de Sint-Rochus-, Octaaf Soudan- en Nieuwstraat.

Zogenaamd naar het Sint-Rochuskapelletje, volgens kadastergegevens daterend van circa 1869 en gebouwd door de familie Soenens na een pestepidemie.

Bakstenen gebouwtje op vierkante plattegrond met driezijdige sluiting onder hoog zinkendak met vorstkam. Roodgeschilderde voorgevel met hoge puntgevel, afgezet met arduinen dekplaten en bekronend kruis. Spitsboogopening onder bakstenen druiplijst en driezijdige oculus. Ijzeren hek. Polychroom beschilderd interieur met altaar en plaasteren Sint-Rochusbeeld.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXV (Sint-Denijs-Westrem), 1869/1.

Auteurs: Bogaert, Chris