Pontstraat

Beschrijving

Oude straat met kronkelend tracé in het natuurgebied de Assels, als het ware een eiland ingesloten door de Leie, de spoorweg Gent-Brugge en de Ringvaart; voorheen volledig ingesloten door de (oude) Leie. Straat uitlopend op de Leie en het koor van het Romaanse parochiekerkje van Afsnee.

Oude hoevebebouwing waaronder twee belangrijke hoeven: nummer 7, "Hoeve De Buent", en nummer 10 zogenaamd "Het Rijcke Gasthuys", in een vrij originele staat en verscheidene kleinere 19de-eeuwse boerenarbeidershuisjes, zoals de eenvoudige bakstenen arbeidershuisjes nummer 1-3, gedateerd 1865 of nummer 12-14 aaneengebouwde witgeschilderde boerenhuisjes; nummer 18 genaamd "De Roosacker", gedateerd 1861 en de landelijke herberg nummer 27 genaamd "De Nieuwe Piere". (herberg "De Piere" is reeds gekend van 1829).

Auteurs: Lanclus, Kathleen