Maurice Claeysplein

Beschrijving

Eertijds aan beide zijden bebouwd, in 1960 omgevormd tot een open pleintje. Op de westzijde behouden huizenrij in opdracht van metser P. Bauwens in verschillende bouwfasen: 1869, 1873, 1893. Arbeidershuisjes van twee traveeën en een en een halve bouwlaag onder zadeldak. Beschilderde en verankerde bakstenen lijstgevels met licht getoogde vensters. De huizenrij is op de hoek met de Zandloperstraat onderbroken door nieuwe bouw maar loopt dan verder door in laatst genoemde straat.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXIX (Mariakerke), 1869/3, 1873/5, 1893/6.

Auteurs: Lanclus, Kathleen