Ledebergstraat

Beschrijving

Lange rechte verbindingsstraat tussen het Ledebergplein en de Hundelgemsesteenweg. Bebouwd in derde en vierde kwart 19de eeuw met soms in reeksen opgetrokken burgerhuizen voorzien van neoclassicistisch getinte bepleisterde en beschilderde lijstgevels. Van de volgende types bleven een aantal min of meer gaaf bewaard:

- van drie traveeën en twee bouwlagen met omlijste bovenvensters (nummer 26, 28, 30, 32, 36, 38, 53-57, 121).

- van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag met omlijste bovenvensters (nummer 29, 31, 33, 35, 92, 100, 102, 104, 106, 108, 110, 112, 114).

- van drie traveeën en drie bouwlagen met veelal versierde bovenverdieping, ondermeer stucsluitstenen, lekdrempelversiering, spiegels of panelen (nummer 25, 40, 42, 44, 48, 64, 103).

- van drie of vier traveeën en twee en een halve bouwlaag, met stucsluitsteen voor de bovenvensters en versierd hoofdgestel (nummer 68, 95, 97, 99, 107, 109, 111).

Auteurs: Verbeeck, Mieke