Krijzeltand

Beschrijving

Vroegere Kloosterstraat en Molenstraat, laatst genoemde naar de houten korenwindmolen die tot 1887 op de hoek met de Oudeheerweg stond. Het molenaarshuis en grootste gedeelte van de linker straatzijde werd gesloopt in 1968.

Rechter straatwand met opvallend smal hoekhuis met de Sint-Dionysiusstraat (nummer 1) daterend van 1900. Sobere bakstenen gevels met één bouwlaag en hoog zadeldak (leien). Voorpuntgevel met schouderstukken. Getoogde deur en vensters met imitatienegblokken. Sierankers.

Voorts enkele alleenstaande dorpswoningen uit begin 20ste eeuw (nummer 2, 6) van het dubbelhuistype, twee bouwlagen en drie traveeën, respectievelijk onder zadel- en schilddak en met beschilderd of kleurig bakstenen parement. De linker straatwand van de vroegere Kloosterstraat wordt volledig bepaald door de nieuwe school- en kloostergebouwen (zie Loofblommestraat nummer 2).

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXV (Sint-Denijs-Westrem), 1900/1.

Auteurs: Bogaert, Chris