Hutsepotstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar de aloude bekende herberg "de Hutsepot" (vermeld vanaf de 16de eeuw tot eerste helft 20ste eeuw) gelegen aan het kruispunt met de Oudenaardsesteenweg, heden Grotesteenweg-Zuid en sinds 1973 verbreed tot drukke verkeersbaan. Oude straat met licht gebogen tracé van het dorpscentrum tot laatst genoemde steenweg. Het linker straatgedeelte vanaf de Eedstraat tot het kruispunt wordt volledig ingenomen door het park van het voormalige kasteel de Ghellinck dat in 1945 gesloopt werd maar waarvan de smidse en hovenierswoning nog bewaard bleven in het prachtig aangelegde 18de-eeuws park.

Naast verschillende kleine dorpswoningen met één bouwlaag en meestal drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig aan de straat), daterend uit tweede helft 19de eeuw (ondermeer nummers 20-24, 42-44, 61-65, 112-114, 139-141) komen enkele grotere burgerhuizen (ondermeer nummers 88, 90, 92, 104-106) voor en verschillende hoevetjes (ondermeer nummer 145).

Auteurs: Bogaert, Chris