Hondelee

Beschrijving

Zeer lange kronkelende straat doorheen het gehucht Hondelee, een van de oudst bekende gehuchten van Zwijnaarde, gelegen in de alluviale Scheldevlakte.

Heden tweemaal doorsneden door de autosnelweg E3. Voorts bewaard landelijk karakter met slechts sporadische bebouwing te midden van landerijen en weiden. Naast enkele behouden hoeven komen verschillende vernieuwde woonhuizen voor doch met behouden stallingen, meestal haaks ingeplant op de straat. Enkele werden volledig "gerestaureerd" (ondermeer nummer 46 gedateerd 1758 (confer muurankers) doch vernieuwd in 1966 met behouden volume en eikenhouten balken op gesculpteerde sloffen in het interieur).

Een typisch geheel vormen drie boerenarbeidershuisjes (nummers 78-82) met voortuinen en links voor de stallingen van nummer 82 een bakstenen kapelletje onder zadeldak, daterend uit laatste kwart 19de eeuw. Spitsboogdeur met geajoureerde houten waaier en interieur met gepolychromeerd Mariabeeldje.

Auteurs: Bogaert, Chris