Gentbruggeaard

Beschrijving

Van de verdwenen oude kerk bij het begin van de Emanuel Hielstraat leidend naar de Schelde. De rij arbeidershuisjes nummers 1-13 zijn de enige architecturale getuigen van dit oud straattrace. Rijhuisjes van twee traveeën en één bouwlaag met repeterend schema, onder zadeldak (Vlaamse pannen), volgens kadastergegevens van 1885. Heden geschilderde en gecementeerde lijstgevels met schijnvoegen. Verspringende daklijstlijn ingevolge de straathelling. Rechthoekige muuropeningen in geschilderde omlijstingen met vlakke sleutel, vensters van nummers 5, 7 en 11 met bewaard houtwerk, arduinen lekdrempels. Geprofileerde daklijst met hanggoot. Linker zijgevel met deels bewaarde beraping.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXII (Gentbrugge), 1885/7.

Auteurs: Verbeeck, Mieke