Gemeenteplein

Beschrijving

Centraal gelegen rechthoekig beboomd dorpsplein aangelegd tussen 1895 en 1899 op het oude knooppunt van verschillende dorpsstraten en de heirweg Gent-Kortrijk. Omringende eenheidsbebouwing in neotraditionele stijl. Noordelijke pleinwand gedomineerd door het voormalig gemeentehuis. Oostelijke wand voor enkele jaren verminkt door het slopen van de toegangspoort met twee torens van het zogenaamde "kasteel Herry" op de hoek met de Kleine Gentstraat en vervangen door nieuwe bouw (nummer 5 met behouden wapenschild van de familie Herry, burgemeester en opdrachtgever van de pleinaanleg). Ook het voormalig café "het gouden hoofd" op de hoek met de Adelaarsstraat aan de zuidelijke flank moest plaats ruimen voor een nieuwe bouw in neostijl. De bedreigde westelijke zijde bleef tenslotte behouden.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXV (Sint-Denijs-Westrem), 1899/4.
  • DELBAERE E. 1979-80: Sint-Denijs-Westrem in beeld, deel 1, Het Gemeenteplein, Sint-Denijs-Westrem.

Auteurs: Bogaert, Chris