Drie Sleutelsstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar de afspanning "de Drie Sleutels", geopend in 1727 aan de Kortrijksesteenweg. Het wapenschild van de Sint-Pietersabdij met afbeelding van drie sleutels is heden nog bewaard gebleven in de nieuwe gevel van het huidige cafe (Kortrijksesteenweg nummer 1196).

Heden bochtig straatje van Kleine Gentstraat tot de Kortrijksesteenweg. Westelijke begrenzing van het park van het Kasteel Sint-Denijs. Sporadische oudere bebouwing aan het kruispunt met de Wallekensstraat ondermeer nummer 6-8, boerenarbeidershuisjes met één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak met gecementeerd of bakstenen parement, getoogde beluikte vensters en deuren, daterend uit tweede helft 19de eeuw. Nummer 3 voorheen een afspanning zogenaamd " 't Nieuw Lam" op de rechter zijpuntgevel door muurankers gedateerd 1766 (nieuw?) en heden met voornamelijk eind 19de-eeuws voorkomen.

• DELBAERE E. 1980: Sint-Denijs-Westrem in beeld, deel 3, Dorpsgezichten, Sint-Denijs-Westrem, 21.

Auteurs: Bogaert, Chris