Derbystraat

Beschrijving

Gekasseide straat vanaf de Kortrijksesteenweg leidend naar het "Sportvliegveld van Sint-Denijs", gelegen op de vanouds bekende wijk Maalte. Oorspronkelijk oefenterrein van het leger, aangelegd onder het Hollandse bewind in de jaren 1820, het zogenaamd "Marsveld" of "Willemsveld", na de onafhankelijkheid "Sint-Denijsveld" genoemd. In 1838 werd ernaast een hippodroom aangelegd door de maatschappij van paardenloopwedstrijden. In de omgeving ontstonden verschillende , "estaminets" waaronder "Au Derby" (zie straatnaam), heden nog een bestaand cafe (nummer 1) doch met aangepaste gevels in cottagestijl. Het oefenterrein werd in 1910 voor het eerst als vliegveld gebruikt. Vanaf 1913 (ondermeer met de wereldtentoonstelling) werd het definitief hiervoor ingericht en werden zeven loodsen gebouwd. De meeste werden later vernieuwd. Omstreeks dezelfde periode werd bij de Kortrijksesteenweg de zogenaamde "Kazerne van Maalte" gebouwd, sinds 1955 "Kazerne luitenant Jacquemin" en heden Rijkswachtkazerne. Domein omgeven door een hoge muur van cementplaten. Gebouwen zelf in landelijke stijl met brede gecementeerde gevels onder zadeldak, onderbroken door een centrale puntgevel en hoger oplopende zijvleugels. Voorts recente villabouw.

• DELBAERE E. 1980: Sint-Denijs-Westrem in beeld, deel 2, Het vliegveld, Sint-Denijs-Westrem.

Auteurs: Bogaert, Chris