Boskeetstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar de voormalige 18de-eeuwse herberg "De Boskeet". Aan beide zijden afgezoomd met kleinschalige bebouwing van boeren- en boerenarbeidershuisjes van één bouwlaag waarvan enkele met zichtbare oude kern (zie aandaken en/of muurvlechtingen) uit de 18de eeuw (?), doch met thans grotendeels 19de-eeuws uitzicht, bijvoorbeeld:

Nummer 2. Gecementeerd boerenhuis met pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) met drie getrapte dakvensters en muurvlechtingen in de rechterzijgevel.

Nummer 22-24. Witgeschilderde boerenarbeidershuisjes op gepikte plint met pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) en linker zijaandak afgewerkt met vlechtingen.

Nummer 26-30. Boerenhuis met gewitte gevel op gepikte plint en aandak met vlechtingen.

Nummer 32 en nummer 50. 19de-eeuwse boerenarbeidershuisjes met bakstenen gevel en aflijnende bepleisterde kroonlijst.

Nummer 37. Zogenaamd café "De Liberteit", hoekhuis met Luchterenstraat op viersprong, daterend van 1863 met op hoekpenant uitgespaard niskapelletje. Zelfde geveltype als nummer 32 en nummer 50.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXVII (Drongen), 1863/5.

Auteurs: Lanclus, Kathleen