Achterstraat

Beschrijving

Oud gebogen straattracé, oorspronkelijk deel van de verkeersweg Gent-Antwerpen waarvan het gebogen verloop veroorzaakt werd door de nabijgelegen Sint-Amandsberg. Later werd de bocht van de Achterstraat door de huidige Antwerpsesteenweg afgesneden.

Smalle straat grotendeels afgezet met in reeksen opgetrokken arbeidershuizen van twee traveeën en twee tot twee en een halve bouwlaag, van begin tot eind 19de eeuw. Afwisselend beraapte gevelwand met witomlijste rechthoekige muuropeningen, onversierde bovenvensters en kroonlijst op modillons. Ook begin 20ste-eeuwse rijhuizen met bakstenen gevels voorzien van sierankers en doorlopende bogenfries. Beide straatwanden kennen geen continu verloop, niet enkel door de wisselende geveltypes, ook door latere verbouwingen, vernieuwde parementen en sloping van verscheidene panden.

Auteurs: Verbeeck, Mieke