Lozevisserstraat

Beschrijving

In 1886 op de Heirnis getrokken straat van de Karper- tot de Kreeftstraat met schuin daarop een verlengstuk tot de Ferdinand Lousbergskaai. Zie Heernislaan. Eerst genoemde gedeelte vrijwel volledig bebouwd met kleine burgerhuizen daterend van 1895 tot 1898 (volgens archiefstukken), de eerste in opdracht van J.G. Semey, vanaf 1897 in opdracht van de Gentsche Naamlooze Bouwmaatschappij en alle naar ontwerp van architect J.G. Semey. Bakstenen rijhuizen van twee of soms drie traveeën en twee bouwlagen, met lichte eclectische inslag. Veelal per twee tot tien in eenheidsbebouwing opgetrokken eengezinswoningen met doorlopende lijstgevels welke regelmatig geritmeerd zijn door een licht uitspringende travee of een breder risaliet, gemarkeerd door een dakvenster of topgevel. Voorts gekenmerkt door de toepassing van sierankers, het gebruik van natuurstenen lateien, imposten, boog-en hoekstenen, top- en dakvensterafwerking. Opmerkelijk zijn ook de moraliserende en belerende opschriften op de gevelstenen.