Koningin Fabiolalaan

Beschrijving

Vroegere Afsneelaan. Rechte straat gelijklopend met de spoorweg naar Oostende. Aangelegd bij de urbanisatie van de stationswijk circa 1905 doch hoofdzakelijk bebouwd na de eerste wereldoorlog.

Eenzijdige straatbebouwing met een doorsnee-architectuur uit de eerste eeuwhelft. Het begin van de straat bij het Koningin Maria Hendrikaplein is voornamelijk gekenmerkt door bakstenen gevels met cafépuien op de begane grond en gecementeerde neo-Lodewijk-XVI-getinte burgerhuizen (onder meer nummer 10 gesigneerd Ch. Hoge). Voorbij de Tenderstraat vormen de bakstenen gevels in modernisme uit de jaren 1930 de eenheidsbebouwing: rijhuizen met twee of drie bouwlagen en plat dak. Vlakke voorgevels met brede vensterregisters op de bovenverdieping enkel gemarkeerd door gecombineerde, hoekig uitgebouwde erkers en inspringende loggia's (onder meer nummer 40 gesigneerd Th. Desmet). Opmerkelijk rond uitgebouwde hoekhuizen (nummer 55 en nummer 56) in modernisme, laatstgenoemden volgens archiefstukken naar ontwerp van architect F. Coppieters en M. Buysse van 1934 tegenover het beboomde pleintje aan het einde van de Aaigemstraat. Het einde van de straat naar de Leie toe, tot voor kort nog moerassig gebied, is heden voorzien van nieuwe administratieve gebouwen en sportterreinen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1934/A/2.