Koningin Elisabethlaan

Beschrijving

Bij de urbanisatie van de nieuwe stationswijk circa 1905 aangelegde laan als rechte verbinding tussen de Kortrijksesteenweg en het Koningin Maria Hendrikaplein voor het nieuwe Sint-Pietersstation. Brede, beboomde laan (aanvankelijk met voortuintjes) met voornamelijk verkeersfunctie (onder meer met tramlijn van het centrum naar het station) gecombineerd met winkelfunctie en horecabedrijven. Vrij homogeen behouden kleinschalige bebouwing volgens bouwaanvragen voornamelijk opgetrokken tussen 1910 en 1930. Overwegend burger- en winkelhuizen met drie of vier bouwlagen en meestal twee ongelijke traveeën. Gecementeerde parementen met neo-Lodewijk-XVI-sierornamenten als guirlandes, medaillons, balusters. Afdekkend mansardedak met houten dakkapellen en oeuils-de-boeuf. De meeste huizen zijn op de gevel of volgens bouwaanvragen gesigneerd en gedateerd: nummer 2 en 4-10 naar ontwerp van Fr. De Meyer et Fils van 1916; nummer 20 op de gevel gesigneerd "M. Vandenabeele-De Meyer Fres., entr's" van 1926; nummers 41 en 48-50 eveneens naar ontwerp van Fr. De Meyer et Fils" van 1917, nummer 52-56 van 1923. Nummer 51-55 van 1916 en nummer 124-146 van 1915 naar ontwerp van architect M. Fetu werden in dezelfde stijl als ensembles ontworpen met winkelpuien op de gelijkvloerse verdieping. Daarnaast komen verschillende bakstenen panden voor met geglazuurd parement (onder meer nummer 12-14, nummer 80 (verbouwd) volgens bouwaanvraag van 1914) of in een decoratieve of art-decogetinte stijl (onder meer nummer 60-74 daterend van 1924).

De afgesnuite hoekpanden met de Lostraat en Knokkestraat werden onder meer bij de respectievelijke straten hernummerd. Het hoekpand met de Kortrijksesteenweg en de Lostraat werd reeds vervangen door nieuwe bouw.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1916/A/21, 1916/A/20, 1917/A/8, 1917/A/7, 1923/A/54, 1916/A/16, 1915/A/5, 1914/A/17, 1924/A/38.