Kiezelweg

Beschrijving

Kiezelweg is de benaming die de N78/Tongeren - Maaseik op het grondgebied Veldwezelt draagt. In tegenstelling tot het zuidelijk deel van de gemeente (Kesselt) ontwikkelde zich aan deze steenweg in de loop van de tweede helft van de 19de en de 20ste eeeuw een vrij dichte bebouwing, die de centrumfuncties van de gemeente gedeeltelijk overnam, met pleinvorming aan het kruispunt met de Omstraat en Kleine Omstraat.

Aanvullende informatie

Langs deze steenweg liggen nog twee maalderijen uit de jaren 1920 met bewaard opschrift. De maalderijen zijn opgevat als een langgestrekte volume met een woning en een schuur/bedrijfsgebouw en zijn evenwijdig met de straat ingeplant. Kiezelweg nummer 476 draagt het opschrift: "Veevoeders - J Neven Partoens. Maalderij groothandel in granen bloem en zaden ...". Kiezelweg nummer 22 draagt het opschrift: "H Moors Cielen maalderij veevoeders meststoffen". Ook de steenfabriek Nelissen is langs deze baan gelegen. Deze steenfabriek werd opgericht in de jaren 1920 en van de oude fabriek resten nog een schoorsteen en een bakstenen naambord.