Cyriel Buyssestraat

Beschrijving

Straat van de nieuwe wijk zogenaamd "de Sterre" aangelegd circa 1925-1930 volgens het urbanisatieplan van architect F. Coppieters en samen met de wijk zogenaamd "Maalte", geürbaniseerd door architect J. Hebbelynck circa 1935, één van de belangrijkste stedebouwkundige realisaties te Gent in die periode.

Typische residentiële villawijken waarbij de natuur gerespecteerd werd en strenge technische en esthetische normen voor homogeniteit in bebouwing vooropgesteld werden. Ruime villa's in een romantische, op de Engelse cottage geïnspireerde stijl met overkragende puntgevels in vakwerkbouw (onder meer nummer 9 zogenaamd "Wood Lodge" en nummer 13 zogenaamd "The cherry pickers") of in een meer zakelijke baksteenstijl zoals de villa's gebouwd door architect F. Coppieters zelf (ondermeer nummer 8, zijn eigen woning zogenaamd "La maison claire" gedateerd 1932 en 1948 en gekenmerkt door een hoge puntgevel met enorm pannendak).

• DELETANG M. 1934: Puissance decorative de la brique, Bâtir 21, 812-814.
  • FLOUQUET P.L. 1935: Gand à vol d'oiseau, le point de vue de l'urbaniste, Bâtir 26, 7-9.