Willem Wenemaerstraat

Beschrijving

In 1869 en 1901 aangelegde straat tussen Ter Platen en de Tentoonstellinglaan na het saneren van de wijk Ter Platen. Het huidige straatbeeld blijft bepaald door doorsnee ééngezinswoningen uit vroeg 20ste eeuw, meestal met twee traveeën en drie bouwlagen onder licht verspringende kroonlijsten. De afwisseling tussen bepleisterde, verschillend getinte bakstenen en geglazuurde tegelparementen verlevendigt de straatwanden terwijl erkers en balkons het geheel ritmeren.

Nummer 2-4-6, 3, 11, 16, 18, 20, 22, 34, 44-46 en 54 sluiten nog aan bij de negentiende-eeuwse neoclassicistische richting met bepleisterde parementen gemarkeerd door imitatiebanden op de begane grond, brede venstertravee, soms uitgewerkt als risaliet en op de bel-etage geaccentueerd door een balkon of erker. Horizontaliserende kordons verbinden de omlijste bovenvensters.

Nummer 13, 15, 19, 21, 23, 26, 28, 32, 36, 38, 39, 40, 41 en 43 vertonen een gelijkaardige gevelordonnantie doch met bakstenen parement verrijkt met kleurige banden. Variërende vensteropeningen. Enkele ensembles en panden vallen op in het straatbeeld door een modernere vormgeving en kleurig materiaalgebruik, aansluitend bij de art-nouveau- en art-decostijl.