Rozemarijnstraat

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Kleine Bellevuestraat, leidend van de Coupure Links naar de verdwenen vestingen van Akkergem, heden de Martelaarslaan. Evenals de nabije brug over de Coupure genaamd naar de nabij gelegen herberg "den Rozemarijn". Ter verbreding van de straat werd de rooilijn gedeeltelijk verlegd in 1911 waardoor de oorspronkelijke bebouwing moest wijken voor nieuwe bouw. Enkele 19de-eeuwse lijstgevels bleven behouden (nummer 7, 33, 35, 39, 65) tussen woningen en appartementsgebouwen uit het eerste tot tweede kwart van de 20ste eeuw in art-decostijl, veelal van middelmatige kwaliteit. Nabij het kruispunt met de Martelaarslaan overweegt een sobere baksteenbouw in zakelijke stijl uit het tweede kwart van de 20ste eeuw (nummer 102 tot 126).