Pollepelstraat

Beschrijving

Oude straat tussen de Savaanstraat en de Bagattenstraat, in 1881 verbreed vanaf de Jeruzalemstraat en bebouwd met eind 19de-eeuwse rijhuizen met overwegend neoclassicistische inslag. Het smalle gedeelte naar de Savaanstraat toe behield enkele oudere kernen en midden 19e-eeuwse huizen (nummer 5 tot 9, 11, 13). Witbepleisterde rijhuizen met drie bouwlagen van elk twee traveeën onder zadeldak, nummer 11 en 13 met verspringende kroonlijst. Rechthoekige omlijste vensters met doorgetrokken dorpels op de bel-etage, nummer 11 en 13 met ijzeren leuningen op de bovenverdieping. Nummer 9 met 19de-eeuwse houten muurkapel voorzien van gipsen Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind tegen de middenpenant.

Enkele panden werden reeds vervangen door nieuwe bouw. Ook het Ch. de Kerchove-Instituut naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe werd voor enkele jaren aan de straatzijde vervangen door een nieuwe vleugel.