Heirbaan

Beschrijving

De Heirbaan was de oorspronkelijke noord-zuidverbinding doorheen de gemeente, ten westen van de oude stad en doorheen de gehuchten Daal- en Bovenwezet. Bij de aanleg van de vrijwel parallel lopende steenweg Maastricht - Maaseik verloor ze haar belang.

De Ferrariskaart toont de oorspronkelijke toestand, met op de zuidgrens van de gemeente de Sint-Petronellakapel (Chapelle Sainte-Petronille), en in de buurt (huidige Veldstraat), een reeds in de eerste helft van de 19de eeuw verdwenen Onze-Lieve-Vrouwekapel.