Overpoortstraat

Beschrijving

Voorheen de Heuverstraat genoemd, leidde van het Sint-Pietersplein naar de Heuvelpoort, dit was de "porta superior" van de Sint-Pieterswijk. Deze stadspoort werd voor het eerst opgetrokken in 1253-1254, herbouwd in 1578-1579, versterkt in 1676 en gesloopt in 1827; de nieuwe poort van 1829, eigenlijk een ijzeren hek tussen twee zuilen, werd in 1868 gesloopt. Tot eind 19de eeuw domineerde een kleinschalige oude bebouwing, veelal huisjes van één bouwlaag en topgevels uit de 16de en 17de eeuw, die zeer pittoreske ensembles vormden en waarvan de meeste volgens oude archieffoto's dienst deden als "estaminets". Met uitzondering van enkele sterk verbouwde exemplaren (nummer 10, 12, 14, 31-35, 51) werden de meeste oude woningen alhier rond 1900 gesloopt. Thans overweegt een minder interessante bebouwing met sterk verschillende lijstgevels uit de 19de en 20ste eeuw of later (nummer 4, 16, 18, 60, 62, 64, 67, 68), voorts een onderbroken uniforme gevelwand van circa 1900. Achter de oostelijke straatkant gaan een paar kleine beluiken schuil. Nabij de verdwenen Heuvelpoort wordt een groot perceel sinds 1970 ingenomen door het studentenrestaurant "Overpoort" naar ontwerp van architect G. De Leye. De straat herbergt voornamelijk winkels en gezien haar ligging tussen belangrijke universitaire gebouwen, een toenemend aantal studentencafé's.

Aanvullende informatie

Aan de gevel van Overpoortstraat 74 bevindt zich een oorlogsgedenkteken. In het midden van de hardstenen gedenkplaat werd een witmarmeren paneel aangebracht, waarop men volgende tekst leest : "DEKENIJ HEUVELSTRAAT / GEDACHTENIS / AAN DE / GESNEUVELDE GEBUURTEKINDERS / 1914 - 1918". Het gedenkteken werd ingehuldigd op 22 augustus 1920.
  • DEPESTEL, SARAH, Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen, 2009.
Auteurs : Depestel, Sarah