Luxemburgstraat

Vanouds bekend straatje, oorspronkelijk van de Grote tot de Kleine Ramen.

De linker straatwand is voornamelijk bebouwd met oude en verbouwde achterbouwen en opslagplaatsen behorende bij de Burgstraat.

De rechter straatzijde met eind 18de-eeuwse en 19de-eeuwse arbeidershuisjes met sterk verspringende kroonlijsten en afwisselende parementen, is naar het einde van de straat toe voorzien van twee steegbeluiken die aanvankelijk uitliepen op de Houtlei, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde (nummer 5, 7), gecementeerde (nummer 2 tot 6, 16 tot 40), beschilderde (nummer 8-10) en beraapte (nummer 13-19) enkelhuizen van twee traveeën met meestal repeterend schema, met twee of twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen). Rechthoekige vensters met lekdrempels; telkens blind venster boven de deur.