Klein Raamhof

Beschrijving

Vroeger Kleine Ramen genaamd en uitkomend op de Houtlei. Heden verbreed straatje tussen de Ramen en Luksemburgstraat. De linker straatwand is nog bebouwd met kleine arbeiderswoningen met enkelhuisopstand (nummer 9 tot 17) waarvan de meeste met behouden oudere kern, twee traveeën en twee bouwlagen met verspringende gootlijst en zadeldak (pannen); vernieuwde gecementeerde voorgevelparementen. Enkele gevels werden recent witgekalkt. De rechter straatzijde werd verbreed bij het bouwen van de Stedelijke Meisjesschool en stortbaden (nummer 8), gebouwd in 1900 naar ontwerp van architect Ch. Van Rysselberghe. Beschilderd, neoclassicistisch getint bakstenen gebouw met twee bouwlagen en negen traveeën brede voorgevel gemarkeerd door twee licht uitspringende zijrisalieten onder driehoekig fronton. Horizontale geleding door kordon en aflijnende kroonlijst op klossen. Steekboogvormige en gekoppelde vensters. Centrale rechthoekige deur in arduinen omlijsting.